2012-05-31 09:15:57
Φωτογραφία για Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
Το μόνο δημοψήφισμα στην ΕΕ για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία, όπου οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν κατίσχυση του «ναι», κάτι που αν γίνει πραγματικότητα θα καθησυχάσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τις ανησυχίες για τη χρηματοδότησή της και θα τερματίσει έναν πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες.

Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς έμεινε εκτός του προσκηνίου το τελευταίο διάστημα εφαρμόζοντας πιστά τους όρους της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αν και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για την θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης για να εγκριθεί, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα.


Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία 'διάσωσης'. Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της «σταθερότητας» για την οικονομία της Ιρλανδίας.

Η εκστρατεία που διεξήγαγε η κυβέρνηση υπέρ του «ναι» πρόβαλε προειδοποιήσεις όπως ότι οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί. Το στρατόπεδο του «όχι», στο οποίο συμμετέχει το Σιν Φέιν και συνδικάτα, εκτιμά αντίθετα ότι η ΕΕ δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία, εάν --όπως φαίνεται πιθανό-- χρειαστεί περαιτέρω δανειοδότηση αφού η πρώτη δανειακή της σύμβαση εκπνεύσει το 2013.

Τα επιτόκια δανεισμού για τα 2ετή ομόλογα ανέβηκαν χθες πάνω από αυτά για τα 10ετή ομόλογα της Ιρλανδίας χθες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, λόγω των ανησυχιών περί νίκης του «όχι».

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο δείχνουν ότι το «ναι» θα κερδίσει με 3 προς 1 εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι.

Στην Ιρλανδία έχουν απορριφθεί δύο ευρωπαϊκές συνθήκες τα τελευταία 11 χρόνια, πριν να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα σε επαναληπτικά δημοψηφίσματα με υψηλότερη συμμετοχή. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν παρέχουν αξιόπιστα δεδομένα για το ποσοστό των πολιτών που θα συμμετάσχει.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 [09:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 22:00 [23:00]. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ